Selecteer een pagina

Welkom

De Verandergroep Woonregels zet zich in om ervoor te zorgen dat regels van de Gemeente Dordrecht niet langer mensen dakloos maken of dakloos houden. De groep bestaat sinds Wereld Armoede Dag 2023.

Wie we zijn en wat we doen

Deze ‘verandergroep woonregels’ voert actie voor verandering van de regels die dakloosheid in stand houden of veroorzaken.

De eerste actie vond plaats tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2024. Daarna schreef de groep een Betoog met veranderpunten aan de gemeenteraad, die de huisvestingsverordening gaat vernieuwen. De huisvestingsverordening bevat o.a. regels over voorrang en urgentieverklaringen voor sociale huurwoningen en regels over kamerverhuur. En regels over vergunningen voor verbouwingen (die tot meer woningen leiden) en over de plekken in de stad waar je je niet kunt vestigen als je een strafblad hebt. De bedoeling van de groep is om ervoor te zorgen dat mensen niet langer dakloos worden of blijven door de regels in de verordening. 

Sindsdien…

…bezocht de Verandergroep fracties van de gemeenteraad en maakte gebruik van inspraakrecht in de commissievergaderingen.

Alle fragmenten van commissie- en gemeenteraadsvergaderingen waarin de Verandergroep Woonregels en het betoog aan de orde kwamen tot en met 19 juni 2024 zijn te zien via deze link.

Daarnaast werkt de Verandergroep met Kunstmin aan artistieke vormen van actie, zoals tijdens de Wereld Armoede Dag 2024. Ook verzorgde de Verandergroep een schrijfactie op World Homelessness Day 2024.

Meer informatie

Aan de Verandergroep is door raadsleden gevraagd om goede voorbeelden. Om hierbij te helpen delen we hieronder inspirerende documenten en voorbeeldteksten.

De speeches die we hielden tijdens het inspreken bij de comissievergadering van de gemeenteraad op 23 april 2024:
Speech Jessica
Speech Thomas
Speech Vincent
Speech Mirjam
Top 3 veranderpunten

 

Over Ethos:
– Typologie van dakloosheid en sociale uitsluiting.
– Informatie over Ethos tellingen.

Over splitsen:
– Woningen beter benutten
– Woningsplitsen en de rol en ervaringen van gemeenten daarin
– Aanbevelingen m.b.t. splitsen
– Voorbeeld motie Splitsingscoach (Arnhem)

Over leegstand:
Leegstandstaks
– Model leegstandsverordening en handreiking o.a. over voor- en nadelen (VNG)
Voorbeelden van transformatie leegstand naar wonen incl. faciliteiten (Rijksoverheid)
– Overzicht leegstandsinstrumentarium (Weert)
– Voorbeeld motie Transformatie leegstand (Roosendaal)
– Voorbeeld leegstandsverordening Amsterdam met speciale bepalingen i.v.m. het Chw-experiment met de leegstandsbeschikking.
– Voorbeeld raadsvoorstel Utrecht (met toelichting) voor eenzelfde leegstandsverordening.

Algemeen:
Bestuurlijk instrumentarium voor huisvestingsopgave, incl. splitsen, microwoningen en transformatie leestand. (min. BZK)
Instrumenten voor gemeenten voor realisatie van betaalbaar wonen (provincie Gelderland)
– Goed voorbeeld van een ambitieuze woonvisie (Arnhem)
– Voorbeeld motie voor Eerst een Thuis (Utrecht)

 

Hoe het begon

Op Werelddaklozendag, 10 oktober 2023 voerde Platform tegen Armoede actie met een gele deur in het stadscentrum van Dordrecht. De actie vond plaats in samenwerking met SamenThuis 2030. Deze coalitie wil dakloosheid beëindigen vóór 2030.

Tijdens de Wereldarmoededag, een week later, op 17 oktober 2023 kreeg de deur in Kunstmin een plek tijdens de manifestatie Je Huis = Je Thuis. De gesprekken over woonproblemen en dakloosheid, die bij de deur gevoerd werden, zijn gebundeld en terug te lezen via deze link.

Op diezelfde Wereldarmoededag is het publiek opgeroepen zich aan te melden voor een groep die wil meedenken over verandering in wet- en regelgeving. Zodat mensen niet langer dakloos worden of blijven door de regels van gemeente Dordrecht.

Er heeft zich inmiddels een groep gevormd van meer dan 20 personen: de ‘verandergroep woonregels’.

Steun onze actie

Kruis aan:

10 + 10 =