
Dordrecht, 18 november 2023
Op Werelddaklozendag voerde Platform tegen Armoede actie met een gele deur in het stadscentrum van Dordrecht. De actie vond plaats in samenwerking met SamenThuis 2030. Deze coalitie wil dakloosheid beëindigen vóór 2030.
Tijdens de Wereldarmoededag, een week later, op 17 oktober 2023 kreeg de deur in Kunstmin een plek tijdens de manifestatie Je Huis = Je Thuis. De gesprekken over woonproblemen en dakloosheid, die bij de deur gevoerd werden, zijn gebundeld en terug te lezen via deze link.
Op diezelfde Wereldarmoededag is het publiek opgeroepen zich aan te melden voor een groep die wil meedenken over verandering in wet- en regelgeving. Zodat mensen niet langer dakloos worden of blijven door de regels van gemeente Dordrecht.
Er heeft zich inmiddels een groep van zo’n 15 mensen gevormd. Deze ‘verandergroep woonregels’ gaat binnenkort ervaringskennis aanbieden aan de gemeenteraad, die de huisvestingsverordening gaat vernieuwen. De huisvestingsverordening bevat o.a. regels over voorrang en urgentieverklaringen voor sociale huurwoningen en regels over kamerverhuur. En regels over vergunningen voor verbouwingen (die tot meer woningen leiden) en over de plekken in de stad waar je je niet kunt vestigen als je een strafblad hebt. De bedoeling van de groep is om ervoor te zorgen dat mensen niet langer dakloos worden of blijven door de regels in de verordening.
Met elkaar bezoekt (een deel van) de groep op 18 november de theatervoorstelling “Laagland” in Kunstmin. De voorstelling gaat over de belangen van woningbouwers tegenover de belangen van mensen die in armoede leven. Er zijn door sponsoring en crowdfunding vrijkaarten voor de voorstelling van Laagland in Kunstmin.
De groep is nog open voor meer mensen die in de knel kwamen door de regels in de huisvestingsverordening. Ervaringsverhalen kunnen de gemeenteraad ervan overtuigen dat de regels anders moeten. Iedereen die zich wil aansluiten kan binnenlopen bij de Wijkwinkel van de Buitenwacht, Bosboom Toussaintstraat 67 in Dordrecht of contact opnemen met Mirjam van den Hoek, 06-10 26 98 08. Het onderstaande contactformulier invullen kan ook.